De Vallei van de Draa, mytische wadl in Suid Marokko

Ten zuiden van Zagora openen zich wijdse vlakten die leiden naar het land van de Moren en de immense Hamada van de Draa. Daar ontplooit de Sahara zijn uitgestrekte vlakten zonder einde, lemen dorpen verschuilen zich in de palmboomtuinen, waar levensreddende waterputten het mogelijk maken munt en hennep te doen groeien ; onnoemelijk veel duinen, ingesloten door de zwarte rotsen van djebel Bani.

Dit is de ideale plaats voor een langzame en respectvolle benadering van de wijdsehorizonten van de Marokkaanse woestijn, op het trage rythme van de kamelenkaravaan. U zal aangenaam verrast zijn door de zonsondergang op de toppen van de duinen en de sterrenhemel van het grote Zuiden.

U ontdekt de tradities van de kamelennomaden van de stam van de Nouaji. Hun voorouders leidde de karavanen van de grote handelaars, van Talifalet tot Timboektoe.

Programma

Dag 1: Brussel - Marrakech

Aankomst in Marrakech.

Transfer naar riad el Kenz of gelijkwaardig.

Avondmaal en overnachting in riad.

Dag 2 : Marrakech - Vallei van de Draa (450km/ 6H onderweg)

Afspraak om 8h en vertrek naar het grote Zuiden, de Hoge Atlas overstekend via de Tichka pas. Na het middagmaal in de omgeving van Ouarzazate, volgen we de wadi van de Draa, haar groene oasis, bezaaid met ksour;wij komen langs Zagora om aan te komen aan de duinen van Nesrat, waar de kamelendrijvers die ons gaan begeleiden gedurende de trektocht, ons opwachten. Opstellen van het kamp.

Eerste muntthee en eerste bivak onder de hemel van het grote Zuiden.

Dag 3 : Duinen van Nesrate - Duinen van Tidri (5H stappen)

Vertrek voor een buitengewoon avontuur , op ontdekking naar de grote vlakten van de wadi Draa. Een eerste etape leidt ons door de palmboomtuinen bezaaid met Sahara dorpen, omgeven door kleine begroeide perselen, gescheiden door irrigatiekanalen, waar hennep, munt en vijgen groeien.

U gaat via de ksar van Zaouiat Sidi Salah alvorens uw bivakplaats te bereiken aan de duinen van Tidri.

Dag 4 : Duinen van Tidri - Regabi Hniti (5H stappen)

Na de zonsopgang over de duinen vervolgen we onze tocht.

Vandaag gaan we verder op de reg van Tidri (150m),een rotsachtige vlakte van waar U een overzicht heeft over de ganse vallei van de Draa. Het landschap wordt meer en meer desolaat met als enige begroeiing tamariskbomen.

U bent op het grondgebied van de Ait Atta, één van de laatste nomadenstammen van Marokko. Het zijn nomaden herders en wonen in grote zwarte tenten – hkaimas- geweven uit geitenhaar. In de late namiddag bereikt U de duinen, op een prachtige plaats die de palmbomentuin van M’hamid overheerst, en waar uw bivakplaats voor de nacht wordt opgetrokken.

Dag 5 : Erg Regabi Hniti (5H stappen)

U start deze dag van de trektocht met het vervolg van de ontdekking van de wadi van de Draa.Onderweg houdt U halte nabij een prehistorische site en zijn talrijke grafheuvels: « een waar museum in open lucht » twee jaar geleden ontdekt gedurende een kennismakingsreis om deze trektocht te realiseren.

Laatste bivak in de duinen met zicht op djebel Bani : tegenstelling tussen de donkere rotsen van het gebergte enerzijds en de goudkleurige duinen anderzijds.

Dag 6 : Ouled Driss (5H stappen)

Op deze laatste morgen ziet U de oasis van M’hamid, daar waar de wadi van de Draa verdwijnt in het zand van de Sahara.

Gaande via het Sahara dorp van Bounou, heeft U misschien de kans onderweg enkele sedentaire nomaden families te kruisen, alvorens aan te komen in uw nomadenkamp in ksar Ouled Driss. Ontdek dit Sahara dorp gesticht in de XVIIe eeuw door de nomaden uit de streek van Golmine.

Dit versterkte dorp onderscheidt zich door zijn authentieke architectuur gaande van zijn lange torens ontworpen voor de verdediging van de ksar gedurende de stammen oorlog, en zijn kleine overdekte steegjes gaande tot aan het centrale plein voor de viering van ceremonies, feesten en huwelijken. Avondmaal en overnachting.

Dag 7 : Ouled Driss - Ouarzazate - Marrakech (456km/ 6H onderweg)

Vertrek vroeg in de ochtend naar Marrakech via Tamgroute, waar zij die het wensen de beroemde bibliotheek van de koran kunnen bezoeken en waarvan enkele manuscripten dateren van de 12de eeuw. Deze stad is ook gekend omwille van haar ambachtslui die mooie Marokkaans aardewerk maken.

Aankomst in de late namiddag in riad El Kenz.

Avondmaal en overnachting in de riad.

Dag 8 : Marrakech - Brussel

Na het ontbijt vertrek naar de luchthaven van Marrakech.

Inclusief

 • Vluchten heen/terug, transfers, luchthaventaksen

 • 3 dagen/2 nachten in riad el Kenz

 • Transfers voor de trektocht

 • Heen en terug Marrakech

 • Plaats van vertrek/aankomst van de trektocht

 • Gids van de eerste tot de laatste dag van uw trektocht

 • Vol pension van het middagmaal van dag 2 tot het middagmaal van dag 7

 • Muildieren voor het dragen van de bagage en materiaal

 • Bivakmateriaal (iglo tenten 2/3 plaatsen type Ferrino voor 2 personen, mousse matrassen + individuele overtrekken, mess tent voor maaltijden en avonden)

 

(Non inclus: dranken, eventuele fooien)

Praktische informatie

 • LandMarokko
 • Duur8 dagen / 7 nachten
Vanaf 1.490,00 €
Contacteer ons